Matlåda eller ”äta ute”?

51 procent av den vuxna svenska befolkningen har övervikt eller fetma. Det innebär en ökad risk för att drabbas av sjukdomar så som diabetes typ 2, hjärt- och kärlsjukdom, högt blodtryck, höga blodfetter mm. 

Därav är det viktigt att vi börjar prioritera hälsosam mat och regelbunden fysisk aktivitet. Med att ta med matlåda kan vi ha bra kontroll över vad vi äter. Laga gärna mycket mat till middagen så det räcker till lunch dagen efter. Prioritera näringsrik mat och laga den från grunden, då undviker du onödiga kalorier och ohälsosamma tillsatser. 

Jag tycker det är lyxigt att gå ut och äta lunch ibland och vill prioritera det. Här kommer några tips man kan tänka på: 

👉 Börja med att äta från salladsbuffén, den mättar, är nyttigt och ger inte så många kalorier.

👉Välj att dricka vatten istället för sockerrika drycker.

👉 Ät maten sakta, då hinner du njuta och känna när du är mätt, att äta sig proppmätt ger ”onödiga” kalorier. 

👉 Var restriktiv med dressingar och såser.

👉 Välj en rätt/rätter som är relativt hälsosam. 

👉 Hoppa över efterrätten. 

Kom ihåg att det går att njuta av restaurangmat samtidigt som man väljer hälsosamma alternativ. 

Vad föredrar du matlåda eller ”äta ute”?