Text: Bättre affärer
Härnösandsföretaget Lifepulse är startupen som vill bryta invanda mönster och få företagen att investera i långsiktiga förändringar för sina anställda.
– Målet är att många fler ska få möjlighet att förbättra sin hälsa, säger grundaren Pernilla Zsaludek Viklund.
Stora delar av befolkningen rör sig för lite. 46 procent av svenskarna i yrkeslivet har en hälsofarligt låg kondition. Och andelen har ökat dramatiskt sedan mitten av 90-talet, enligt en uppmärksammad studie gjord vid Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm.
Det är ett stort folkhälsoproblem, men även ett bekymmer för arbetsgivare som vill att deras medarbetare ska vara effektiva på arbetet och orka jobba till pensionen.
Pernilla Zsaludek Viklund startade Lifepulse för att skapa en förändring. Tanken är att hjälpa företagen att motivera sina medarbetare till en bättre hälsa.
Många företag satsar därför på fysisk aktivitet för sina anställda. Friskvård prioriteras och är också skattesubventionerat. Men hur får man den som inte redan är aktiv att börja röra på sig?
– Att köpa gymkort till personalen är inget fel, men vi vet att det främst gynnar de som redan tränar. För att få de andra att börja, krävs mer. Då måste man ta ett mer hållbart grepp för att bryta invanda mönster och skapa en långsiktig beteendeförändring, säger Pernilla Zsaludek Viklund.
Hon är utbildad folkhälsvetare och märkte under sina studier att inom forskarvärlden vet man ganska väl vad som krävs för att skapa en hållbar beteendeförändring. Hon började fundera hur den kunskapen kunde spridas till en bredare målgrupp.
Resultatet blev företaget Lifepulse, en webbaserad plattform och ett program som främjar fysisk aktivitet. Programmet bygger på en vetenskap kring hur man åstadkommer en långsiktig förändring med tonvikt på coaching och mental träning. Det kan anpassas efter varje individ och sträcker sig över nio månader.
Programmet inleds med en kartläggning av medarbetarnas hälsostatus. Därefter erbjuds videoklipp kring olika frågeställningar, coachande samtal och uppföljning.
– I det första steget gäller det att skapa en personlig motivation. Det är grunden för att skapa en förändring. Vad kan du få ut om du mår bättre? Jag brukar ställa frågan: Vad vill du göra om du hade en energireserv?
Små förändringar
Sedan handlar det om att lägga till saker i vardagen, som att exempelvis börja med en kort rask promenad, framhåller Pernilla Zsaludek Viklund.
– Det gäller att inse att små förändringar gör stor skillnad över tid.
Pernilla Zsaludek Viklund har valt att bygga det första programmet utifrån fysisk aktivitet. Tanken är att i nästa steg även skapa liknande webbaserade program för områden som stress och kost.
– Fysisk aktivitet påverkar många hälsofaktorer. Man orkar mer, får ett bättre humör, sover bättre, tänker bättre och blir mer stresstålig. Dessutom förebygger fysisk aktivitet även exempelvis hjärt- och kärlsjukdomar, demens och diabetes.
Det finns också stora vinster för arbetsgivaren.
– Alla företag har mycket att vinna på att ha friska och aktiva medarbetare. De får piggare och effektivare medarbetare som orkar mer. Kostnaderna för sjukskrivningar minskar och medarbetarna orkar jobba längre.
Under tre år har hon arbetat fram konceptet, men då har hon också hunnit med två barnledigheter.
– Jag har lärt mig mycket under den här resan. Att driva företag är som att ha en orkester. I början ville jag spela alla instrument själv, men med tiden har jag lärt mig att fokusera på det jag är duktig på och ta in kompetens på övriga områden.
Lära av varandra
Utvecklingsarbetet har i huvudsak finansierats med eget kapital och egen tid, men Pernilla har även fått stöd från SWElife, ett initiativ för att stötta life science, och en innovationscheck från regionen samt är en del av BizMaker på Sambiblioteket i Härnösand.
– Det har varit en stor fördel för mig att få sitta med andra startups. Vi har mycket att lära av varandra. Jag har också fått hjälp med affärsutveckling av BizMakers coach.
Under våren och sommaren pågår en första testperiod där utvalda företag får prova på programmet. Och under hösten är det tänkt att lanseras i större skala.
– Det finns en marknad. Behovet är stort. En utmaning blir att få företag att få upp ögonen för vårt verktyg och visa att det är ett kostnadseffektivt sätt att värna sin personal och därmed höja effektiviteten.
E-hälsa är ett hett område, inte minst för startups och det finns många appar och program som uppges främja vår hälsa. Men Pernilla Zsaludek Viklund ser inte de som konkurrenter utan bra komplement i en beteendeförändring.
– Många mäter våra aktiviteter och det är jättebra om det bidrar till att vi får mer fokus på träning och fysisk aktivitet. Det jag vill göra är att sprida en metod som kan åstadkomma en hållbar förändring inom fysisk aktivitet.