Hälsostartup Lifepulse söker testpiloter

Hälsostartup Lifepulse söker testpiloter

Text: Härnösands företaga

LifePulse webbaserade program för livsstilsförändring når alla på arbetsplatsen – även de minst fysiskt aktiva. Nu söker startupen från Härnösand företag som vill bli testpiloter.
Nästan hälften, 46 procent, av svenskarna i yrkeslivet har en hälsofarligt låg kondition. Och andelen har ökat dramatiskt sedan mitten av 90-talet, enligt en stor studie gjord vid Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm.
Härnösandsbaserade LifePulse, en startup inom e-hälsa, har tagit fram ett webbaserat program som stimulerar ökad fysisk aktivitet och långsiktig beteendeförändring.
Programmet, som sträcker sig över nio månader, bygger på en vetenskaplig modell med hållbara faktorer för beteendeförändring, coaching och mental träning.
– Eftersom det är individanpassat når programmet även de som är minst fysiskt aktiva. Att nå den gruppen är avgörande för att få ett resultat på företagets produktivitet och lönsamhet, säger Pernilla Zsaludek Viklund, företagets grundare.
Programmet inleds med en kartläggning av medarbetarnas hälsostatus. Därefter erbjuds videoklipp med olika frågeställningar, coachande samtal och uppföljning. Det går också att lägga till exempelvis föreläsningar och träning med personlig tränare.

– Uppföljningen är oerhört viktig. Det här är att investera i långsiktiga förändringar, säger Pernilla Zsaludek Viklund.
Idén fick hon när hon studerade till folkhälsovetare på Karolinska Institutet. Hon konstaterade att ett långsiktigt och strukturerat program baserat på vetenskap kostar minst 25 000 kronor per person.
– Målet med Lifepulse är att många fler ska få möjlighet att långsiktigt förbättra sin hälsa. Eftersom delar av vårt program genomförs på egen hand kan vi erbjuda ett lägre pris utan att kompromissa med kvaliteten, säger Pernilla Zsaludek Viklund som även studerat hälsoekonomi.
Den digitala plattformen och programmet lanseras i februari. Under fyra månader erbjuds utvalda företag delta i ett test till reducerat pris.
– Det kommer att ge oss värdefull input till förbättringar. Företag som är intresserade av att delta är välkomna att höra av sig, säger Pernilla Zsaludek Viklund.